Gastblog: Slaap (door: Tonja Verheul)

Wat kan het toch heerlijk zijn om ’s avonds onder frisse katoenen lakens te kruipen! Net als een hondje eerst een beetje nestelen om een lekker holletje te creëren en vervolgens weg te zakken in dromenland….

 

“Dat dit niet voor iedereen is weggelegd, maak ik regelmatig mee in mijn praktijk.

Tijdens de intake vertellen cliënten me hoe slecht ze in slaap komen, hoe vaak ze wakker worden ’s nachts of hoe moe ze zich voelen als de wekker gaat…”– Tonja Verheul

 

Waarom is het nu zo belangrijk dat we genoeg uren en diep genoeg slapen?

Opdat ons autonome zenuwstelsel optimaal zijn werk kan doen.

In ons lichaam is het ’s nachts een drukte van jewelste; er wordt ‘grote schoonmaak’ gehouden, er worden cellen vervangen, organen zijn druk in de weer en onze hersenen verwerken alles wat we overdag hebben meegemaakt. Dit deel van het autonome zenuwstelsel noemen we ook de parasympaticus of het ‘Rest & Digest’ systeem.

 

Maar wat gebeurt er als we het een tijdje te druk hebben waardoor we stress ervaren? Of vervelende dingen meemaken als een scheiding, een overlijden van een naaste of bijvoorbeeld  geldzorgen hebben? Dan heeft ons lichaam moeite om in de ‘Rest & Digest’ modus te komen en beginnen de problemen.

We voelen ons niet meer uitgerust, worden kribbig en vallen uit om niks. We hebben vaker last van hoofdpijn, misselijkheid of krijgen buikklachten. Ons geheugen is ook niet meer wat het voorheen was en het kost ons steeds meer moeite als we ons moeten concentreren.

Als er een griepje heerst slaat deze vol toe, want ons immuunsysteem laat inmiddels ook forse steken vallen.

Het is belangrijk om het overprikkelde zenuwstelsel te helpen, want als we niks doen raakt het steeds meer in ‘arousal’ en ligt er een burn-out of depressie op de loer.

 

Als je merkt dat je de regie over je lichaam ergens onderweg kwijt bent geraakt, kan dat best vreemd en zelfs angstig voelen.

 

Tijdens de 7-weekse Slaapcursus krijg je een goed inzicht in waar jij de meeste spanning vasthoudt en leer je hoe dit te ontladen. Het werkt geruststellend als je weer leert voelen wat je lichaam en geest nodig hebben.

 

Ervaar zelf wat TRE (Tension Releasing Exercises) en Yoga Nidra voor je kunnen betekenen om weer in contact te komen met je lichaam en de balans te herstellen.

 

De Slaapcursus wordt vanaf 5 april gegeven door Tonja Verheul en Vonny du Maine. Klik hier voor meer informatie.