Goede alignment van het lichaam

Critical Alignment Yoga kenmerkt zich door de aandacht die wordt besteed aan de goede alignment van het lichaam, wat wil zeggen dat je lichaam zonder spanning vrij kan bewegen. Hij doorbreekt vastzittende lichaamsstructuren vanuit het perspectief van beweging.
Alle bewegingen die je maakt hebben met elkaar te maken en zijn via bewegingsketens met elkaar verbonden. Critical Alignment stelt dat je met 11 van deze verbindingen iedere houding kunt samenstellen. Vaak treden er echter verstoringen op die iedereen wel uit eigen ervaring kent: bovenruggen worden krom, schouders stijf, onderruggen worden gespannen en gevoelig voor overbelasting enzovoorts. Dit zal de vrije doorgifte van beweging beperken en uiteindelijk kunnen hier klachten door ontstaan.

Als de verharde spieren weer in beweging komen, wordt het skelet steeds minder in een vorm ‘gedwongen’. Hierdoor neemt de mobiliteit van de gewrichten en de wervelkolom toe. Door te ontspannen binnen de dynamische houdingen krijgen de onderliggende, diepere spier- en botstructuren ook de mogelijkheid deze ontspanning actief te ondersteunen.

Vrijheid en ruimte worden weer voelbaar. De natuurlijke flexibiliteit keert terug. Veranderingen worden structureel en lichtheid wordt weer iets natuurlijks.